Hoe motiveer je jongeren om te schrijven en te lezen

Erik Persoons is leerkracht en een Belgisch auteur die met zijn nieuwste boek: Refugia een vervolg bouwde op zijn schrijfexperiment. Deze keer motiveerde hij meer dan honderd leerlingen uit verscheidene scholen om een deel van een boek te schrijven, waarna hij alle stukken aan elkaar schreef en een boeiende jeugdthriller ontstond. Erik wou bewust geen wedstrijd uitschrijven omdat hij dan een winnaar moest kiezen en er dus ook verliezers zouden zijn. Met zijn schrijfexperiment zijn er geen verliezers. Iedereen wint.

De werkwijze van Erik is opmerkelijk. Niet enkel weet hij honderd jongeren te motiveren om te schrijven, maar ook zet hij deze jongeren en hun ganse vriendenkring aan om te lezen. Het boek kan dan ook besproken worden tijdens de les en het ganse concept zorgt er dan weer voor dat het ook een commercieel succes wordt.

De Young Readers Foundation wil dergelijke initiatieven verder ondersteunen en we wil graag met Erik een formule uitwerken waardoor dit initiatief ook in andere scholen kan herhaald worden.

Je hoort hier beslist nog meer over.

Share This